Πρώτα ο Ιπποκράτης και μετά όλοι οι άλλοι! Δικαιώθηκε από τα smart phones…

Πρώτα ο Ιπποκράτης και μετά όλοι οι άλλοι! Δικαιώθηκε από τα smart phone

 
Οι χρόνιοι πόνοι αυξομειώνονται ανάλογα με τον καιρό. Η μελέτη βασίστηκε στη συλλογή και ανάλυση καθημερινών στοιχείων από 9.000 Βρετανούς με smartphones, σε τρεις πόλεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε χάρη σε μια ειδική εφαρμογή που είχαν εγκαταστήσει στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνό τους οι συμμετέχοντες. Έτσι, τα smartphones έρχονται να δικαιώσουν τον Ιπποκράτη, ο οποίος είχε κάνει παρόμοιες διαπιστώσεις πριν από χιλιάδες χρόνια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή ρευματολογίας και ψηφιακής επιδημιολογίας Γουίλ Ντίξον της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, ανακοίνωσαν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνά τους, η οποία συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του προγράμματος με τον παιγνιώδη τίτλο «Cloudy with a Chance of Pain» (Νεφελώδης με Πιθανότητα Πόνου), οι πόνοι αυξάνονται κατ’ εξοχήν από τις βροχές και την έλλειψη λιακάδας. Τους μήνες που υπάρχει περισσότερη ηλιοφάνεια, υποχωρούν οι χρόνιοι πόνοι από αρθρίτιδα, μέση, ημικρανίες κ.α. Όταν όμως ο καιρός συννεφιάζει και αρχίζουν οι βροχές, οι πόνοι δυναμώνουν.
Η εφαρμογή του κινητού παρακολουθεί συνεχώς τον τοπικό καιρό, ενώ επιτρέπει παράλληλα στους χρήστες να καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τα καθημερινά συμπτώματα των πόνων τους.
ΠΗΓΗ: ert.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ