ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι επικίνδυνες χρωστικές ουσίες…

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι επικίνδυνες χρωστικές ουσίες…

 
Τη δεκαετία του 1980 βρέθηκε ότι η τεχνητή χρωστική ουσία ταρταζίνη μπορεί να προκαλέσει ήπιες αλλεργικού τύπου αντιδράσεις. Η κίτρινη χρωστική sunset yellow FCF μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση. Μερικές ζωικές μελέτες έχει δείξει ότι αυτή η κίτρινη χρωστική μπορεί να προκαλέσει όγκους, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι σύμφωνα με άλλες μελέτες σε αρουραίους και ποντίκια. Δυο μακρόχρονες μελέτες έδειξαν ότι η ερυθροσίνη (Ε127) αυξάνει τη συχνότητα όγκων του θυρεοειδούς σε αρουραίους, αλλά κατά παράδοξο τρόπο το JECFA, μια διεθνής επιστημονική επιτροπή ειδικών που χορηγείται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμπέραναν ότι αυτό το χρωστικό είναι ασφαλές. Διάφορα τεστ έχουν συνδέσει την κόκκινη χρωστική allura red AC (Ε129) με καρκίνο στα ποντίκια. Οι ισχυρισμοί ότι η χρωστική brilliant blue FCF (Ε133) είναι καρκινογόνος, θεωρούνται από κάποιους αναπόδεικτοι. Τα φυσικά πρόσθετα δεν είναι απαραίτητα ασφαλέστερα από τα τεχνητά. Για παράδειγμα, φυσική χρωστική annatto (Ε160b) που βρίσκεται συνήθως στη μαργαρίνη, σε ορισμένα τυριά, στο καπνιστό ψάρι και σε κέικ, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις αλλεργικού τύπου σε μερικούς ανθρώπους.

Xρωστικές ουσίες που προκαλούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες και καρκίνο

 

Υπάρχουν χρωστικές ουσίες στις τροφές που είναι καρκινογόνες. Το Ε133 είναι μια μπλε χρωστική. Θα τη δείτε στα αγγλικά ως Blue #1 και Blue #2. Έχει απαγορευτεί στη Νορβηγία, στη Φινλανδία και στη Γαλλία. Μπορεί να προκαλέσει χρωμοσωμική βλάβη. Βρίσκεται σε γλυκά, σε δημητριακά, σε αναψυκτικά, σε ποτά για αθλητές και τροφές για κατοικίδια ζώα.

 

Το Ε124 είναι μια κόκκινη χρωστική. Θα τη δείτε στα αγγλικά ως Red dye #3 ή Red #40. Απαγορεύτηκε το 1990, μετά από 8 χρόνια συζητήσεων, να χρησιμοποιείται σε πολλές τροφές και καλλυντικά. Αυτή η χρωστική εξακολουθεί να βρίσκεται στην αγορά σε διάφορα τρόφιμα. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς και χρωμοσωμική βλάβη σε πειραματόζωα και ότι παρεμβαίνει στη μετάδοση νεύρων του εγκεφάλου. Βρίσκεται σε κοκτέιλ φρούτων, σε γλυκά, σε παγωτά και σε αρτοσκευάσματα. Το Ε110 και το Ε102 είναι κίτρινες χρωστικές. Το Ε110 στα αγγλικά θα το δείτε ως Yellow #6 και το Ε102 ως Yellow Tartrazine. Αυτές οι δυο χρωστικές έχουν απαγορευτεί στη Νορβηγία και στη Σουηδία. Αυξάνουν τον αριθμό των όγκων στα νεφρά και στα επινεφρίδια σε πειραματόζωα και μπορούν να προκαλέσουν χρωμοσωμική βλάβη. Βρίσκονται σε μακαρόνια, τυριά, καραμέλες, ανθρακούχα ποτά, σε λεμονάδες και σε πολλές άλλες τροφές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ