ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιήσετε αυτή την γλυκαντική ουσία! KIΝΔΥΝΟΣ…

ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιήσετε αυτή την γλυκαντική ουσία…

 

Το υψηλό σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού είναι ένα γλυκαντικό που αυξάνει την LDL (την καλούμενη κακή χοληστερίνη) και συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη, διότι είναι μια τροφή που αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.
Ο μέσος Αμερικανός αύξησε την κατανάλωσή του σε σιρόπι καλαμποκιού πλούσιο σε φρουκτόζη (κυρίως από ζαχαρούχα ποτά και επεξεργασμένες τροφές) από 0 σε 27 κιλά ανά άτομο τον χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί και η συχνότητα του διαβήτη έχει αυξηθεί περισσότερο από επτά φορές. Δεν είναι ίσως η μόνη αιτία, αλλά είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Ένωση Επεξεργασμένου Καλαμποκιού (Corn Refiner’s Association) μέσω διαφημίσεων σε τηλεοράσεις και έντυπα προσπαθεί να ανατρέψει τον «μύθο» ότι το σιρόπι καλαμποκιού είναι βλαβερό και βεβαιώνει μέσω απόψεων «ειδικών στην ιατρική και στη διατροφή» ότι δεν υπάρχει διαφορά από τη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου. Είναι, ισχυρίζεται, ένα «φυσικό» προϊόν που αποτελεί ένα υγιεινό μέρος της δίαιτάς μας, όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Η αλήθεια είναι ότι όταν χρησιμοποιείται με μέτρο αποτελεί σημαντική αιτία για καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, καρκίνο, άνοια, ηπατική ανεπάρκεια, φθορά δοντιών και πολλά άλλα.
Σκοπός της βιομηχανίας καλαμποκιού είναι να αμφισβητήσει κάθε ισχυρισμό περί βλαπτικότητας από την κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού υψηλού σε φρουκτόζη και να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, ονομάζοντας τα προϊόντα τους «φυσική ζάχαρη καλαμποκιού». Αυτό είναι σαν να ονομάζει κάποιος τον καπνό τσιγάρων σαν «φυσικό βοτανικό φάρμακο». Η βιομηχανία καλαμποκιού προσπαθεί να πείσει ότι είτε είναι ζάχαρη από καλαμπόκι είτε είναι ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, το σώμα σας δεν θα καταλάβει τη διαφορά. Η ζάχαρη είναι ζάχαρη. Άρα δεν υφίσταται πρόβλημα. Η Ένωση Επεξεργασμένου Καλαμποκιού στέλνει σε χιλιάδες Αμερικανούς γιατρούς ενημερωτικά φυλλάδια, για να τους πείσει για την ασφάλεια της ζάχαρης του καλαμποκιού. Γιατί η βιομηχανία καλαμποκιού ξοδεύει εκατομμύρια σε καμπάνιες παραπληροφόρησης για να πείσει τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες υγείας για την ασφάλεια των προϊόντων τους;
Εδώ είναι 4 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε προϊόν που περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη και γιατί αυτό το γλυκαντικό μπορεί να σας σκοτώσει:

1. Η ζάχαρη σε κάθε μορφή προκαλεί παχυσαρκία και ασθένειες, όταν καταναλώνεται σε φαρμακολογικές δόσεις. Τόσο η ζάχαρη ζαχαροκάλαμου όσο και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλού σε φρουκτόζη είναι και τα δύο βλαβερά, όταν καταναλώνονται σε φαρμακολογικές δόσεις των 64 κιλών ανά άτομο ανά έτος. Όταν μια σόδα 592 ml έχει σιρόπι καλαμποκιού, ένα ενεργειακό ποτό ή ένα τσάι έχει 17 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη (και ένας μέσος έφηβος συχνά καταναλώνει δυο τέτοια ποτά την ημέρα), διεξάγουμε ένα ανεξέλεγκτο πείραμα στο ανθρώπινο είδος. Οι προϊστορικοί τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας κατανάλωναν το ισοδύναμο των 20 κουταλιών του γλυκού κάθε χρόνο, όχι κάθε μέρα. Με αυτή την έννοια συμφωνώ με τη βιομηχανία καλαμποκιού ότι η ζάχαρη είναιζάχαρη. Η ποσότητα έχει σημασία. Υπάρχουν όμως μερικές σημαντικές διαφορές.
2. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο δεν είναι βιοχημικά ταυτόσημες ή επεξεργασμένες με τον ίδιο τρόπο από το σώμα. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη είναι ένα βιομηχανικό διατροφικό προϊόν και είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί ως «φυσικό» ή φυσικά ευρισκόμενο συστατικό. Εξάγεται από βλαστούς καλαμποκιού μέσω μιας διαδικασίας τόσο μυστικής που η εταιρεία τροφίμων Archer Daniels Midland και η Carghill δεν επέτρεψαν τον ερευνητή δημοσιογράφο Michael Pollan να παρατηρήσει αυτή τη διαδικασία για το βιβλίο του “The omnivore’s Dilemma” (Το δίλλημα των παμφάγων). Τα σάκχαρα εξάγονται μέσω μιας χημικής ενζυματικής διαδικασίας που συντελεί σε ένα χημικά και βιολογικά καινούργιο συστατικό που ονομάζεται HFCS (high fructose corn sugar/ζάχαρη καλαμποκιού υψηλή σε φρουκτόζη). Λίγη βασική βιοχημεία θα σας βοηθήσει να το καταλάβετε. Η συνηθισμένη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου (σουκρόζη) παρασκευάζεται από δυο μόρια σακχάρων που δένονται σφιχτά μαζί – τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη σε ισοδύναμες ποσότητες. Τα ένζυμα στον πεπτικό σας σωλήνα πρέπει να διασπάσουν τη σουκρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη, οι οποίες μετά απορροφούνται στο σώμα. Η ζάχαρη καλαμποκιού υψηλή σε φρουκτόζη αποτελείται επίσης από γλυκόζη και φρουκτόζη, σε μια αναλογία όχι 50-50, αλλά σε μια αναλογία φρουκτόζης προς γλυκόζη 55-45 σε μια μη δεμένη μορφή.

 

3. Το υψηλό σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού περιέχει μολυσματικές προσμίξεις, όπως υδράργυρο, που δεν ρυθμίζονται ή μετρώνται από τον FDA (Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων).

 

4. Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφύγετε το υψηλό σε φρουκτόζη σάκχαρο καλαμποκιού είναι ότι είναι σχεδόν πάντα ένας δείκτης κακής ποιότητας βιομηχανοποιημένων διατροφικών προϊόντων, φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτων άδειων θερμίδων και τεχνητών συστατικών, δηλαδή τροφών που προκαλούν ασθένειες. Αν βρείτε «σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη» (high fructose corn syrup) στις ετικέτες, να είστε σίγουροι ότι αυτό το σάκχαρο προστίθεται σε τροφές που δεν είναι «ολόκληρες», αληθινές, φρέσκες, τροφές γεμάτες φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Μείνετε μακριά από αυτές τις τροφές, αν θέλετε να παραμείνετε υγιής.

 

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ