Ο… μαύρος θησαυρός της κουζίνας μας! Τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη του…

Ο… μαύρος θησαυρός της κουζίνας μας! Τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη του…

 

 

Τι να τα κάνεις τα εισαγώμενα super foods όταν έχεις την..ντόπια τρούφα που αποτελεί ένα πολύτιμο-κυριολεκτικά-θησαυρό στην κουζίνα σου.Αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια και περιζήτητα είδη μανιταριών και χαρακτηρίζεται ως το «μαύρο διαμάντι» της κουζίνας. Με εκλεπτυσμένη γεύση, πλούσιο άρωμα και τιμή ανεβασμένη,εξού και η καλιέργεια της θεωρείται πολύ αποδοτική.Υπάρχουν διάφορα είδη τρούφας σε ποικίλα χρώματα, από μαύρο, σκούρο καφέ και λευκό και σε ασύμμετρα στρογγυλά σχήματα και μέγεθος, από μικρό καρύδι μέχρι ένα πορτοκάλι. Η γεύση και το άρωμά τους είναι έντονα μόνο όταν είναι ώριμες, γι’ αυτό πρέπει να συλλέγονται την κατάλληλη εποχή.

*Λευκή τρούφα: Η πιο φθηνή τρούφα, με ωραίο, απαλό άρωμα και «νερά» σε λευκό και ανοικτό καφέ.
* Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα: Αρκετά σκληρή ποικιλία, που προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχει άγρια σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και χαρακτηρίζεται από τα «νερά» της χρώματος λευκού και μπεζ.
* Μαύρη φθινοπωρινή τρούφα: Θεωρείται αδελφικό είδος της προηγούμενης, μόνο που ωριμάζει αργότερα, με «νερά» χρώματος λευκού και ανοιχτού κεραμιδί.
* Μελανόσπορη χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα: Η ακριβότερη εμπορική ποικιλία τρούφας από τις καλλιεργούμενες. Πολλές υποδεέστερες ποικιλίες καλλιεργούνται μόνο και μόνο για να πουληθούν σαν μελανόσπορες. Άσπρο και μελανό χρώμα, με κύριο χαρακτηριστικό τα πολύ λεπτά λευκά «νερά».
* Μαύρη χειμωνιάτικη τρούφα: Χαμηλότερης εμπορικής αξίας από τη μελανόσπορη, γι’ αυτό και ανακατεύεται με αυτήν. Τα «νερά» της έχουν το ίδιο χρώμα με αυτό της μελανόσπορης, μόνο που τα λευκά μέρη είναι πιο χοντροκομμένα.
* Λευκή φθινοπωρινο-χειμερινή τρούφα: Η μόνη τρούφα της οποίας η καλλιέργεια δεν έχει επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία και αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της. Υπάρχει άγρια κυρίως στην Ιταλία και στην Κροατία και η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ € 3.000-7.000 το κιλό.
* Κινεζική τρούφα: Χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτα, για να νοθεύσει τη μαύρη τρούφα. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ολόιδια με τη μελανόσπορη, μόνο που δεν έχει καθόλου άρωμα ούτε γεύση και, φυσικά, είναι πάμφθηνη.

Η τρούφα, όσο είναι ακόμα φρέσκια, πλένεται και βουρτσίζεται καλά για να φύγει το χώμα που την περιβάλει και είναι έτοιμη για κατανάλωση. Συνήθως το περίβλημά της αφαιρείται γιατί είναι σκληρό, αλλά πολλοί είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν βράζοντάς το μαζί με τη σάλτσα για να δώσει το άρωμά του. Γενικά, το άρωμα της τρούφας αναδεικνύεται καλύτερα ανάμεσα σε λιπαρές ύλες και σάλτσες. Ταιριάζει τέλεια με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος που μεταδίδουν παντού τη γεύση του, ενώ δεν τα πάει πολύ καλά με τις σάλτσες ντομάτας, μια και η γεύση τους υπερισχύει και «πνίγει» το μοναδικό άρωμα της τρούφας.

ΠΗΓΗ: ladyslife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ