Οι συνήθεις του καλοκαιριού που καταστρέφουν τα δόντια μας…

Οι συνήθεις του καλοκαιριού που καταστρέφουν τα δόντια μας…
 

Κάτι οι διακοπές, κάτι η χαλάρωση… το καλοκαίρι φαίνεται να ξεχνάμε την υγεία των δοντιών μας ή τουλάχιστον να την αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα. Δεν θα έπρεπε όμως. Ιδίως όταν το καλοκαίρι έχουμε μερικές συνήθειες που μπορούν να τα βλάψουν λίγο παραπάνω.
Ποιες είναι ομως αυτές οι καλοκαιρινές συνήθειες που κάνουν κακό στα δόντια μας;

1. Πίνουμε πολλά αναψυκτικά
Αν και είναι δροστιστικά έχουν πάρα πολλή ζάχαρη. Ακόμα κι αν ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη έχει ανθρακικό που σε συνδυασμό με το κιτρικό οξύ και τα άλλα συστατικά του μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών, σύμφωνα με έρευνα του 2009» εξηγεί η Δρ Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, Ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων.

2. Μασάμε παγάκια
Μοιάζει με πολύ καλή ιδέα διότι τα παγάκια αποτελούνται από σκέτο νερό και δεν έχουν θερμίδες. Ειδικοί από την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) βέβαια προειδοποιούν πως το μάσημα του πάγου μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικές ρωγμές στην επιφάνεια των δοντιών, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε τραυματισμούς όπως το σπάσιμο.

3. Τρώμε πατατάκια, ή ποπκορν ή ανάλογα πρόχειρα φαγητά
Είναι τρόφοιμα που κολλάνε στα δόντια. Ειδικά τα πατατάκια και τα άλλα ανάλογα τρόφιμα περιέχουν επιπλέον άμυλο που τείνει να «παγιδεύεται» στα δόντια. Αν επιλέγετε να τσιμπολογάτε τέτοιου είδους τρόφιμα πρέπει στη συνέχεια να ξεπλένετε το στόμα σας με άφθονο νερό και σε πρώτη ευκαιρία να βουρτσίζετε καλά τα δόντιά σας, καθαρίζοντας σχολαστικά τα ενδιάμεσα διαστήματα με οδοντικό νήμα.

4. Πίνουμε περισσότερο
Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και ξηροστομία. Όσοι κάνουν συστηματικά υπερκατανάλωση μπορεί να διαπιστώσουν ότι με τον καιρό μειώνεται η παραγωγή σάλιου στο στόμα τους, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και λοιμώξεις του στόματος όπως η ουλίτιδα. Τα αλκοολούχα ποτά με ζάχαρη καθώς και τα διάφορα γλυκά κοκτέιλ οινοπνευματωδών ποτών, έχουν και τα πρόσθετα μειονεκτήματα που τους προσδίδει η ζάχαρη.

5. Τρώμε πολλά παγωτά
Αν και αρκετά παγωτά έχουν ως κύριο συστατικό το γάλα και επομένως είναι πλούσια σε ασβέστιο, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη η οποία είναι εχθρός των δοντιών. Να τα καταναλώνετε με μέτρο, προτιμώντας τα σκέτα και αποφεύγοντας όσα περιέχουν πρόσθετες πηγές ζάχαρης (όπως καραμέλα, σος σοκολάτας) ή τεμάχια συστατικών (π.χ. μπισκότο, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, σοκολάτα) που κολλάνε στα δόντια. Απαραίτητο είναι επίσης να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση. Μία άλλη καλή ιδέα είναι να επιλέγετε παγωτά χωρίς ζάχαρη.

6. Παραμελούμε τη στοματική υγιεινή
Πολλοί κάνουν διακοπές και από το βούρτσισμα των δοντιών ή από τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, αλλά και τα δύο είναι πολύ κακές συνήθειες γιατί επιτρέπουν τη συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα και το σχηματισμό οδοντικής πλάκας και τερηδόνας.

 
ΠΗΓΗ: healthview.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ