Και να ήταν μόνο η Nutella! Ποίες άλλες τροφές περιέχουν το «ύποπτο» καρκινογόνο συστατικό…

Και να ήταν μόνο η Nutella! Ποίες άλλες τροφές περιέχουν το «ύποπτο» καρκινογόνο συστατικό…

 
Παγκόσμιος σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ώρα με την αποκάλυψη πως η λατρεμένη σε όλες μας Nutella-και κυρίως των μικρών παιδιών που είναι και το πλέον ανησυχητικό-περιέχει το αμφιλεγόμενο το φοινικέλαιο, το οποίο όπως είναι γνωστό, ένα από τα βασικά συστατικά της κρέμας Nutella, αλλά και άλλων τροφίμων το οποίο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) χαρακτηρίζει καρκινογόνο.

Ποιές άλλες τροφές που σχεδόν καθημερινά καταναλώνουμε έχουν αυτό το συστατικό και τελικά,είναι όντως καρκινογόνο?Λόγω του χαμηλού κόστους που έχει το φοινικέλαιο βρίσκεται στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ – εκτός της Nutella, οπως κέικ, τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα, οι μπάρες δημητριακών.Οι Έλληνες διατροφολόγοι συστήνουν την όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση φοινικέλαιου καθώς δεν έχει θρεπτική αξία, κάτι που διασφαλίζεται μέσω της προσεκτικής ανάγνωσης της ετικέτας κάθε προϊόντος και την αποφυγή του εάν περιέχει φοινικέλαιο,όπως διαβάζουμε στο economy365.gr.

Η Ferrero, η εταιρία παραγωγής του λαχταριστού σκευάσματος υπερασπίζεται το προϊόν της, προβάλλοντας τα «καλά» συστατικά του, το φουντούκι και τη σοκολάτα και τονίζοντας την αξία τους, ιδίως για τα παιδιά, και επιμένοντας πως η διαδικασία που χρησιμοποιεί για να επεξεργαστεί το φοινικέλαιο δίνει ασφαλές προϊόν. Την ίδια ώρα, οι ανταγωνίστριες εταιρείες διαφημίζουν τις αντίστοιχες πραλινούχες αλοιφές τους τονίζοντας ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο.Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως μαγειρικό λάδι, με τη μορφή μαργαρίνης καθώς και στη ζαχαροπλαστική.

Ένα στα 10 προϊόντα που συναντάμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ευρώπης (και μερικές φορές έως 5 στα 10 προϊόντα, ανάλογα με τη χώρα) έχει παρασκευαστεί με φοινικέλαιο: μπισκότα, σοκολάτες, κέικ, πατατάκια, παγωτά, μαργαρίνες, μαγιονέζες, είναι μερικές μόνο από τις τροφές που περιέχουν το επίμαχο λάδι, παράγωγα του οποίου χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικά, σαπούνια και απορρυπαντικά. Οι παρασκευαστές τροφίμων επιλέγουν το φοινικέλαιο λόγω της ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, καθώς απαιτεί μικρή έως καθόλου υδρογόνωση και παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων. Για να έχουν τέτοια πλεονεκτήματα άλλα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο ή το σπορέλαιο, απαιτείται μεγαλύτερο κόστος και περισσότερη επεξεργασία.

Πάντως, αν και πρόκειται για ένα έλαιο που έχει τα υπέρ του επιχειρήματα, οι επιβλαβείς του δράσεις και ο σχετικός οικολογικός προβληματισμός, καθώς και η επιμονή των επίσημων φορέων για προσοχή στην κατανάλωσή του θα πρέπει να αποτελέσουν και το πιο βασικό κριτήριο για τον καταναλωτή.

ΠΗΓΗ: ladyslife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ