Η βιταμίνη που εξουδετερώνει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας…

Η βιταμίνη που εξουδετερώνει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας…

Οι βιταμίνες έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αρκεί να τις λαμβάνουμε στην κατάλληλη ποσότητα. Δε θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ούτε υπερκατανάλωση, ούτε μικρότερη από το κανονικό λήψη τους. Κάθε χρόνο υπάρχουν δεκάδες έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν τη σημασία που έχουν για μια υγιεινή ζωή.

Σε μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες που έγιναν, αποδείχτηκε πως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή, στην οποία χορήγησαν σε δέκα υγιείς εθελοντές 18 έως 60 ετών είτε συμπληρώματα βιταμινών Β (2,5 μιλιγκράμ φολικού οξέος, 50 μιλιγκράμ Β6 και ένα μιλιγκράμ Β12 τη μέρα), είτε ψευτοφάρμακο (πλασέμπο). Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι βιταμίνες εξισορρόπησαν τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης.

Τα σωματίδια ΡΜ2,5, που έχουν περίπου το ένα τριακοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας, διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και συμβάλλουν σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ σε αρκετές άλλες περιπτώσεις επιφέρουν επιγενετικές αλλαγές στο DNA των κυττάρων, επεμβαίνοντας στη λειτουργία των γονιδίων.

Σύμφωνα με τις νέες ενδείξεις, η καθημερινή λήψη βιταμινών Β μπορεί να δράσει ως αντίβαρο, μειώνοντας σε ποσοστό έως 76% αυτές τις επιπτώσεις της ρύπανσης πάνω στα γονίδια. Οι φυσικές πηγές βιταμίνης Β είναι πάρα πολλές και υπάρχουν σε όλους τους τύπους διατροφής στις μέρες μας.

ereportaz.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ