Η απαραίτητη προετοιμασία πριν από το πρώτο σας ραντεβού για την εξέταση του θυρεοειδούς αδένα…

Η απαραίτητη προετοιμασία πριν από το πρώτο σας ραντεβού για την εξέταση του θυρεοειδούς αδένα…
Στην περίπτωση που ψηλαφήσετε, διακρίνετε ή αισθανθείτε έναν όζο στον θυρεοειδή σας, συνήθως στη μέση του κάτω μέρους του λαιμού σας, ακριβώς πάνω από το στέρνο, καλέστε άμεσα έναν εξειδικευμένο ενδο¬κρινολόγο για ραντεβού, εξέταση και αξιολόγηση της κα¬τάστασής σας.
Συχνά, οι όζοι του θυρεοειδούς ανακαλύπτονται όταν είστε ήδη στο ιατρείο κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας. Μερικές φορές, ένας όζος του θυρε-οειδούς ανιχνεύεται όταν έχετε κάνει μια απεικονιστική εξέταση, όπως υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, για να αξιολογηθεί μια άλλη κατάσταση στο κεφάλι ή το λαιμό. Τα οζίδια που ανιχνεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι συνήθως μικρότερα από εκείνα που εντοπίζονται με ψηλάφηση κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης.

Ωστόσο, πριν το ραντεβού σας, κρίνεται σκόπιμο να κάνετε ορισμένες προετοιμασίες, οι οποίες θα βοηθή¬σουν το γιατρό και ενδεχομένως θα γλιτώσουν και εσάς από περαιτέρω ταλαιπωρία και χάσιμο πολύτιμου χρό¬νου.

Οι προετοιμασίες αυτές είναι οι ακόλουθες:

Να είστε ενήμεροι για ενδεχόμενους προ – ραντεβού περιορισμούς. Δηλαδή, πριν από το κανονισμένο ραντεβού, να ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων για την προετοιμασία και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα μια εξέταση αίματος.

Να καταγράψετε όλα τα συμπτώματα και τις αλλαγές που έχετε παρατηρήσει και αντιμετωπίζετε, ακόμη και αν θεωρείτε πως είναι άσχετες με το τρέχον πρόβλημά σας.

Να κάνετε μια λίστα με σημαντικές ιατρικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων χειρουργικών επεμβάσεων, των παθήσεων από τις οποίες ενδεχομένως πάσχετε, τα ονόματα όλων των φαρμάκων που παίρνετε και τυχόν άλλες καταστάσεις για τις οποίες έχετε υποβληθεί σε θεραπεία.

Να καταγράψετε το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών διαταραχών του θυρεοειδούς ή καρκίνου του θυρεοειδούς.

Να προσπαθήσετε να θυμηθείτε και να καταγράψετε λεπτομερώς κάθε έκθεση σε ακτινοβολία που είχατε, είτε ως παιδί είτε ως ενήλικας, συμπεριλαμβανομένων και των ακτινογραφιών στον θώρακα, στο κεφάλι, το λαιμό ή ακόμα και τις ακτινογραφίες που έγιναν για οδοντιατρικούς λόγους.

Να καταγράψετε απορίες, ερωτήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις που θα θέλατε από το γιατρό και αφορούν την κατάστασή σας, όπως για παράδειγμα, αν οι όζοι που δεν προκαλούν προβλήματα χρειάζονται θεραπεία και ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες.

Τέλος, φροντίστε ώστε τουλάχιστον 4 ημέρες πριν το ραντεβού να μην έχετε πάρει ασπιρίνη, depon ή άλλα αναλγητικά φάρμακα. Σε περίπτωση που χρει¬αστεί να ληφθεί δείγμα για βιοψία, αυτού του είδους τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ακατάσχετη αιμορραγία.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΕΡΕΤΗ
Από το βιβλίο «ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ- ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ»
Εκδόσεις Κάδμος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ