Η άσκηση με βαράκια ρίχνει την πίεση!

Σύμφωνα με νέες μελέτες οι ασκήσεις με βαράκια μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καταρρίπτοντας την μέχρι τώρα πεποίθηση ότι τα βαράκια αυξάνουν την πίεση.

Στην Επιθεώρηση «Hypertension», λ.χ., δημοσιεύθηκε ανάλυση 11 κλινικών μελετών που συνέκρινε 182 ενηλίκους που έκαναν βάρη αρκετές φορές την εβδομάδα με 138 εθελοντές που δεν έκαναν.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι οι ασκήσεις με βάρη μείωναν τη συστολική πίεση κατά 2% και τη διαστολική πίεση κατά 4%. Τα οφέλη αυτά φαντάζουν μικρά, αλλά μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία.

Μία άλλη μελέτη, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Circulation», έδειξε ότι 2-3 προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα (με ασκήσεις όπως οι κάμψεις δικεφάλων και οι πιέσεις ποδιών) είναι αρκετές για να μειωθεί η πίεση.

Η ΑΗΑ πάντως προειδοποιεί ότι ναι μεν οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να ωφελούν τους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς, αλλά κανένας ασθενής δεν πρέπει να αρχίσει να προπονείται εάν πρώτα δεν ρωτήσει τον γιατρό του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ