Είστε γυναίκα άνω των 40; Οι κίνδυνοι της υγείας που παραμονεύουν…

Είστε γυναίκα άνω των 40; Οι κίνδυνοι της υγείας που παραμονεύουν…

 

 

 

Εάν είσαι μια γυναίκα ηλικίας άνω των 40 και ελπίζεις να αποφύγεις τους κύριους λόγους θανάτου – όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτης – θα ήταν καλό να συγκεντρωθείς στις πηγές αυτών των προβλημάτων. Ξεκίνα με το να αποφεύγεις τις παρακάτω συνήθειες που σύμφωνα με έρευνες συντελούν στις κύριες πηγές θανάτου για γυναίκες μέσης ηλικίας και άνω.

1η Συνήθεια: Το να κάνεις ή να μην κάνεις δίαιτα
Είσαι αυτό που τρως. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες δεν τρώνε τα σωστά πράγματα. Η μη ισορροπημένη διατροφή τους έχει σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων προβλημάτων, την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την ανορεξία, και τις καρδιοπάθειες. Σε μια ακραία κατάσταση, περισσότερες γυναίκες από άνδρες κάνουν δίαιτες που αποκλείουν θρεπτικά τρόφιμα επιδιώκοντας ένα στόχο (συνήθως περιορισμό των θερμίδων ή περιορισμό του λίπους). Στην άλλη ακραία περίπτωση, πολλές γυναίκες αγνοούν κάθε σχεδιασμό της διατροφής τους και οδηγούνται στην υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, ζωικών λιπών και σακχάρων. Πάνω από το 60% των γυναικών είναι υπέρβαρες και πάνω από το ένα τρίτο είναι παχύσαρκες.

Η μέση λύση – μια υγιεινή διατροφή που δεν παραμελεί τα θρεπτικά τρόφιμα και δεν το παρακάνει με τις κενές θερμίδες – δεν απαιτεί πολύ σχεδιασμό ή σκέψη και βοηθά στη σταθεροποίηση ενός υγιούς βάρους. Οι διατροφολόγοι προτείνουν μια διατροφή που δίνει έμφαση σε τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης – για παράδειγμα δημητριακά ολικής αλέσεως, ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, υγιεινά έλαια – και στα ψάρια, ή όπως είναι γνωστή ως ” Μεσογειακή διατροφή.” Η διατροφή αυτή είναι αντιφλεγμονώδης, υψηλή σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει μείωση κατά 33% του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

2η Συνήθεια: Υπερβολικό στρες φροντίζοντας άλλους
Ο μέσος όρος ηλικίας μιας γυναίκας που φροντίζει άλλους είναι τα τέλη των ’40. Πολλές από αυτές τις γυναίκες φροντίζουν από την μια την οικογένειά τους (παιδιά, σύζυγος) και από την άλλη τους ηλικιωμένους γονείς τους. Με λίγο διαθέσιμο χρόνο ή χωρίς την ευκαιρία για την κατάλληλη φροντίδα του εαυτού τους, είναι επιρρεπείς στο “σύνδρομο του στρες φροντίδας,” μια κατάσταση που συνδέεται με ιατρικές διαγνώσεις πολλών προβλημάτων, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιοπάθειες, υψηλή χοληστερίνη, άνοια, και πόνους στη μέση. Πάνω από το 70% των γυναικών που φροντίζουν άλλους παρουσιάζουν σημάδια κατάθλιψης.

Φυσικά, και οι άνδρες ενδιαφέρονται για τα αγαπημένα τους πρόσωπα πάρα πολύ. Όμως, οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο αρνητικές εμπειρίες ως φροντιστές από τους άνδρες, οι οποίοι επικεντρώνονται περισσότερο στην επίλυση προβλημάτων και λιγότερο στα συναισθήματα.
Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που φροντίζουν άλλους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαχειριστούν το άγχος τους με το κάπνισμα, και είναι 25 φορές πιο πιθανό να τρώνε βουλιμικά και να πίνουν. Η κακή διατροφή που προέρχεται από την αντίδραση σε συναισθήματα και που χρησιμοποιείται σαν μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επιβαρύνουν την υγεία τους.

Η καλή πλευρά: Όταν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για τον εαυτό τους και για να διαχειριστούν το άγχος τους, πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι βρίσκουν την όλη εμπειρία της φροντίδας άλλων ωφέλιμη και ευχάριστη για αυτές. Μερικές από αυτές δείχνουν βελτιωμένη μακροζωία, καλύτερη μνήμη, και καλύτερη φυσική αντοχή, καθώς και την αίσθηση ότι η ζωή τους έχει νόημα και σκοπό.

3η Συνήθεια: Κακός ύπνος ή έλλειψη αρκετού ύπνου
Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες γενικά κοιμούνται πιο δύσκολα και λιγότερο από τους άνδρες. Επίσης, σε σχέση με τους άνδρες, οι γυναίκες έχουν περισσότερα προβλήματα και διαταραχές ύπνου – όπως αϋπνίες και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – λόγω των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Η άπνοια, η οποία είναι πιο συχνή στους άνδρες, αρχίζει η αυξάνεται στις γυναίκες μετά την ηλικία των 50. Μετά τα 65, μία στις τέσσερις γυναίκες πάσχει από άπνοια. Σύμφωνα με έρευνα, ηλικιωμένες γυναίκες με άπνοια έχουν 85% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός: Σύμφωνα με μελέτη του 2007, ο ανεπαρκής ύπνος στις γυναίκες διπλασιάζει τον κίνδυνο υπέρτασης , αυξάνοντας τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Η καλή πλευρά: Για τις γυναίκες, η χρυσή τομή για μακροζωία όσον αφορά τον ύπνο είναι περισσότερες από 5 ώρες την νύχτα, αλλά λιγότερες από 8,5.

4η Συνήθεια: Κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων στη μέση ηλικία που μπορούν να αποφευχθούν. Και όσο περισσότερο ρουφάς τον καπνό, τόσο υψηλότερο κίνδυνο διατρέχεις για καρδιοπάθειες, νόσο του Alzheimer, νόσων των πνευμόνων, και καρκίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Women’s Health Initiative των Η.Π.Α. σε περισσότερες από 76.000 γυναίκες, οι καπνίστριες με φυσιολογικό βάρος που κάπνιζαν για 10 έως 29 χρόνια είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις μη καπνίστριες. Το κάπνισμα για πάνω από 50 χρόνια οδηγεί σε μια θεαματική αύξηση κατά 62% του κινδύνου θανάτου.

Σύμφωνα με φινλανδική μελέτη του 2010 που επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα προγενέστερης μελέτης, το κάπνισμα δύο πακέτων την ημέρα διπλασιάζει τις πιθανότητες για τις μεσήλικες να εμφανίσουν άνοια δύο δεκαετίες αργότερα.

Η καλή πλευρά: Σε όποια ηλικία και να σταματήσεις το κάπνισμα, ο κίνδυνος της προστιθέμενης καρδιακής βλάβης μειώνεται στο μισό μετά από ένα χρόνο. Οι κίνδυνοι για εγκεφαλικά επεισόδια, ασθένειες των πνευμόνων και καρκίνο επίσης μειώνονται άμεσα.

5η Συνήθεια: Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Σε σχέση με τους άνδρες, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, καρδιοπάθειες, αλκοολισμό και ηπατίτιδα. Επειδή οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, ζυγίζουν λιγότερο από τους άνδρες, έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους το οποίο βοηθά στην αραίωση του αλκοόλ. Οι ορμόνες και η γήρανση επίσης επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουν το αλκοόλ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, περισσότερες γυναίκες από άνδρες δείχνουν προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια όταν έχουν πρόβλημα αλκοολισμού, για να αποφύγουν το στίγμα.

Η καλή πλευρά: Δεν χρειάζεται να απέχεις τελείως από την κατανάλωση αλκοόλ για να έχεις καλή υγεία. Οι ομοσπονδιακές Dietary Guidelines της Αμερικής προτείνουν ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες… και το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά.

6η Συνήθεια: Καθιστική ζωή
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να κάνουν 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα, ή οποία είναι η ελάχιστη συνιστώμενη για τους περισσότερους ενηλίκους. Ωστόσο, εκείνοι που κινούν το σώμα τους για μισή ώρα την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη, μεταβολικό σύνδρομο, υψηλή χοληστερίνη και παχυσαρκία. Η άσκηση στη μέση ηλικία συμβάλλει επίσης στην προστασία από την οστεοπόρωση και τον καρκίνο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι οι ειδικοί για την υγεία αναφέρουν τη γυμναστική σαν το “θαυματουργό φάρμακο” – μία από τις καλύτερες ιατρικές συνταγές για τη σωματική και ψυχική υγεία. Προσοχή όμως: το κάθισμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. στο αυτοκίνητο ή μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή) μπορεί να διαγράψει τα οφέλη της καθημερινής άσκησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Η καλή πλευρά: Η συνεχής κίνηση του σώματός σου – ακόμα και όταν στέκεσαι κάπου-κάπου για να τεντωθείς όταν δουλεύεις – κάνει τη διαφορά. Σε μια έρευνα η οποία παρακολούθησε 70.000 γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών, εκείνες που έκαναν περίπατους με γρήγορο ρυθμό αρκετές ώρες την εβδομάδα είχαν το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθειες.

7η Συνήθεια: Η μη χρήση προφυλακτικών (σε μη μονογαμικές σχέσεις)
Αν και οι νεαρές γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), τα ποσοστά αυξάνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς γυναίκες μέσης ηλικίας μετά από διαζύγια ή χηρείες ξαναρχίζουν να έχουν νέες σεξουαλικές σχέσεις. Για παράδειγμα, το πιο κοινό ΣΜΝ, τριχομονάδες, είναι πιο συχνό σε γυναίκες ηλικίας των 40 και των 50 τους από ό,τι στις νεότερες γυναίκες. Χωρίς φαρμακευτική αγωγή, οι τριχομονάδες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Τα ποσοστά των άλλων ΣΜΝ είναι επίσης υψηλά σε γυναίκες ηλικίας άνω των 45.

Η καλή πλευρά: Για τις γυναίκες που ξαναρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις μετά από μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις εμπιστοσύνης, η χρήση προφυλακτικών και οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις μειώνουν δραστικά τους κινδύνους από ΣΜΝ.
ΠΗΓΗ: topgreekgyms.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ