Διαβήτης: Τι τον προκαλεί…

Διαβήτης: Τι τον προκαλεί…

 
Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από χρόνια ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου του αίματος (γλυκόζη) και ινσουλίνης. Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του σώματος και η ινσουλίνη τη βοηθάει να μεταφερθεί μέσα στα κύτταρα, όπου καίγεται για ενέργεια. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης είναι τοξικά για τα νεφρά, και ο διβήτης σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειας, τυφλότητας και άλλων ασθενειών. Στην ουσία, ο διαβήτης επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

 
Αιτίες
Αν και η γλυκόζη κατηγορείται για πολλές από τις επιπλοκές του διαβήτη, πολλές αποδείξεις δείχνουν επίσης ότι και η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με διαβήτη, που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ενέσεων ινσουλίνης, αναπτύσσουν αγγειακή ασθένεια πιο γρήγορα και εκτενέστερα από ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν λιγότερη ινσουλίνη.
Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η ινσουλίνη είναι η παλιότερη ή μια από τις παλιότερες ορμόνες όλων των ζωντανών οργανισμών στη γη. Ως εκ τούτου, ο ρόλος της είναι πολύ περισσότερο θεμελιώδης από ότι απλώς το να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Ανάβει και σβήνει διάφορα γονίδια και αυξάνει την παραγωγή σωματικού λίπους και, υπό διαφορετικές συνθήκες, μυών.
Τι διαταράσσει τα πράγματα; Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν τρώγοντας τροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες, που ανεβάζουν μόνο μέτρια τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και σακχάρων ανεβάζει ταχέως τα επίπεδα γλυκόζης, και το σώμα ανταποκρίνεται εκκρίνοντας μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, για να μετακινήσει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα. Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια αναμέτρησης με μεγάλες ποσότητες γλυκόζης, τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στις δράσεις της ινσουλίνης, με συνέπεια το χρόνιο ανέβασμα των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό του διαβήτη.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο «ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ