Ασπαρτάμη: Το τοξικό τεχνητό γλυκαντικό που βρίσκεται ως πρόσθετο 6.000 τροφίμων…

Ασπαρτάμη: Το τοξικό τεχνητό γλυκαντικό που  βρίσκεται ως πρόσθετο 6.000 τροφίμων…
Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που βρίσκεται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα παγκοσμίως. Κάθε χρόνο οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 5.250 τόνους ασπαρτάμη συνολικά, και 86% από αυτή τη συνολική ετήσια ποσότητα ασπαρτάμης, δηλαδή 4.500 τόνοι, προέρχονται από την κατανάλωση διαιτητικής σόδας. Η διαιτητική σόδα είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή ασπαρτάμης στις ΗΠΑ. Εκατοντάδες μελέτες δείχνουν την επικινδυνότητα αυτού του τεχνητού γλυκαντικού, αλλά παρ’ όλα  αυτά η βιομηχανία ασπαρτάμης προσπαθεί να πείσει τον επιστημονικό κόσμο και το καταναλωτικό κοινό ότι είναι αθώα, και ότι θα πρέπει να λαμβάνεται από τους διαβητικούς, αλλά και από ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη και ότι είναι μια ζάχαρη κατάλληλη για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Jour¬nal of the American Society of Nephrology έδειξε ότι η σόδα που περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και μεταξύ άλλων ασπαρτάμη αυξάνει τις πιθανότητες για εξασθένηση της νεφρικής λειτουργίας. 3.318 γυναίκες συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη για μερικά χρόνια, καταναλώνοντας σόδα που περιείχε τεχνητά γλυκαντικά, και ιδίως ασπαρτάμη. Δύο ή περισσότερα ποτά την ημέρα οδήγησαν σε διπλάσιο κίνδυνο ταχύ¬τατης εξασθένησης των νεφρών. Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες από το Brigham και το Νοσοκομείο Γυναικών στη Βοστώνη.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η ασπαρτάμη συνδέεται με λέμφωμα non-Hodgkin και λευχαιμία. Η μελέτη διεξήχθη στο Channing Division of Network Medicine στο Brigham και στο Women’s Hospital and Harvard Medical School, στη Βοστώνη και στο Nutrition, Harvard School of Pub¬lic Health στη Βοστώνη. Επρόκειτο για μια μελέτη παρακολούθησης μετά από μια περίοδο 22 χρόνων συλλογής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων συχνών διατροφικών εξετάσεων και τσεκάπ υγείας της ομάδας που συμμετείχε στη μελέτη.
Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι μόλις 355 ml δια¬τροφικής σόδας καθημερινά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνους σε άνδρες και γυναίκες. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα non-Hodgkin σε άνδρες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας ωθούν να κοιτάξουμε πιο σοβαρά τις επιδράσεις της ασπαρτάμης, καθώς δεν υπήρχε ποτέ μέχρι τώρα μια τόσο ολοκληρωμένη, μακρόχρονη μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα.
Αυτή η μελέτη ανιχνεύει πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσωπα ανά χρόνια, κάτι που δίνει ένα μεγάλο σωρό δεδομένων για να εξαχθούν συμπεράσματα.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study και τη μελέτη Health Profes¬sionals Follow-Up Study για μια περίοδο 22 χρόνων. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 77.218 γυναίκες και 47.810 άνδρες, για ένα σύνολο δεδομένων 2.278.396 ατόμων ανά χρόνια. Δεν είναι μόνο το μέγεθος του δείγματος της μελέτης που την κάνει εντυπωσιακή, είναι επίσης και η επιμέλεια με την οποία η πρόσληψη της ασπαρτάμης αξιολογήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάθε δυο χρόνια δινόταν στους συμμετέχοντες αναλυτικό ερωτηματολόγιο διατροφής, και οι δίαιτές τους επαναξιολογούνταν κάθε 4 χρόνια.

 

Οι προηγούμενες μελέτες που έγιναν στην ασπαρτάμη, που δεν αποκάλυψαν σύνδεση ανάμεσα στην ασπαρτάμη, και στον καρκίνο στους ανθρώπους, αξιολόγησαν μόνο την πρόσληψη της ασπαρτάμης σε ένα σημείο του χρόνου. Αυτό θέτει μια μεγάλη αδυναμία στην ακρί¬βεια των προηγούμενων μελετών.
Τα συνδυαστικά αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης έδειξαν ότι μόνο 355 ml διαιτητικής σόδας οδηγεί σε:
– 42% μεγαλύτερο κίνδυνο λευχαιμίας στους άνδρες και στις γυναίκες (συγκεντρωτική ανάλυση).
– 102% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλού μυελώματος (στους άνδρες μόνο).
– 31% μεγαλύτερο κίνδυνο λεμφώματος non- Hodgkin (στους άνδρες μόνο).
Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν σε πολυμεταβλητά σχετικά μοντέλα κινδύνου, όλα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν σόδα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παραμένει ακόμα άγνωστο γιατί μόνο οι άνδρες που έπιναν τις υψηλότερες ποσότητες διαιτητικής σόδας είχαν αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα non- Hodgkin, αλλά η συνέχεια αυτής της μελέτης μπορεί να αποκαλύψει αυτά τα αποτελέσματα αργότερα.
Οι περισσότερες από τις παλιές μελέτες που δεν είχαν δείξει σύνδεση μεταξύ της ασπαρτάμης και του καρκίνου έχουν επικριθεί ότι ήταν πολύ σύντομες σε διάρκεια και πολύ ανακριβείς στην αξιολόγηση της μακρόχρονης πρόσληψης ασπαρτάμης. Η νέα αυτή μελέτη λύνει και τα δύο αυτά θέματα. Η μελέτη στην πραγματικότητα δείχνει μια θετική σύνδεση με τον καρκίνο και δεν αποτελεί έκπληξη, αφού μια προηγούμενη μελέτη του 2006 που έγινε σε ζώα (900 αρουραίους σε όλη τους τη ζωή) έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.

 

Πιο ανησυχητική είναι μια μεγάλη μελέτη παρακολούθησης, που ξεκίνησε την έκθεση των αρουραίων στην ασπαρτάμη από το εμβρυικό στάδιο. Επιβεβαιώθηκαν αυξημένοι κίνδυνοι για λέμφωμα και λευχαιμία, και αυτή τη φορά οι θηλυκοί αρουραίοι είχαν σημαντικά αυξημένα ποσοστά καρκίνου του μαστού. Αυτό θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα αποκαλύψουν μελλοντικές, υψηλής ποιότητας μελέτες, συσχετίσεις με άλλες μορφές καρκίνου ή άλλες ασθένειες στις οποίες η ασπαρτάμη έχει ενοχοποιηθεί;
Η ασπαρτάμη προκαλεί και πολλά άλλα προβλήματα. Μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ap¬plied Nutrition έδειξε ότι η ασπαρτάμη προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο, αφήνοντας ίχνη μεθανόλης στο αίμα. Άλλη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο U.S. National Library of Medicine έδειξε ότι η μακρόχρονη κατανάλωση ασπαρτάμης οδηγεί σε ανισορροπία στην κατάσταση αντι-οξειδωτικών/προ-οξειδωτικών στον εγκέφαλο, κυρίως μέσω ενός μηχανισμού αδειάσματος της γλουταθειόνης (η γλουταθειόνη είναι ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά). Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1996 από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Washington δείχνει μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην ασπαρτάμη και σε όγκους του εγκεφάλου.
Μια νέα μελέτη που παρατήρησε 60.000 γυναίκες βρήκε ότι τα διαιτητικά ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη, όταν καταναλώνονταν δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις σε ποσοστό 50%. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Iowa επιβεβαιώνει ότι: «Σε σύγκριση με τις γυναίκες που ποτέ ή μόνο σπάνια καταναλώνουν διαιτητικά ποτά, εκείνες που καταναλώνουν δύο ή περισσότερα ποτά την ημέρα έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για καρδιαγγειακά επεισόδια (καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό) και 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από σχετικές ασθένειες. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες σε αυτό το θέμα, και τα ευρήματά μας είναι σύμφωνα με μερικά προηγούμενα δεδομένα, ιδιαίτερα αυτά που συνδέουν τα διαιτητικά ποτά με το μεταβολικό σύνδρομο.

 

Η σύνδεση εξακολουθούσε να υφίσταται ακόμα και μετά που οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα προς δημογραφικά χαρακτηριστικά και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων του δείκτη σωματικής μάζας, του καπνίσματος, της χρήσης ορμονικής θεραπείας, της φυσικής δραστηριότητας, της ενεργειακής πρόσληψης, της πρόσληψης αλατιού, του διαβήτη, της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερίνης και της πρόσληψης ζαχαρούχων αναψυκτικών. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα διαιτητικά ποτά την ημέρα ήταν νεότερες, πιθανόν κάπνιζαν και είχαν υψηλότερη συχνότητα διαβήτη, υψηλή πίεση αίματος και υψηλότερο δείκτη σωματικής μάζας».
Με αυτά, η καθηγήτρια επιστημών φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο Purdue S. Swithers εξηγεί ότι αυτά τα ποτά όχι μόνο προάγουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, αλλά διαταράσσουν τις μεταβολικές απαντήσεις στην αληθινή ζάχαρη: «Γίνονται
υπεργλυκαιμικοί σαν τους διαβητικούς.

 

Τα σάκχαρα του αίματός τους ανεβαίνουν υψηλότερα από ό,τι θα έπρεπε. Παράγουν επίσης λιγότερη προστατευτική για την καρδιά πρωτεΐνη. Αν η κατανάλωση διαιτητικής σόδας επεμβαίνει σε αυτό το σύστημα, τότε μ¬κροπρόθεσμα απομακρύνεστε από κάτι που προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία, και αυτό θα μπορούσε να είναι εκείνο που συμβάλλει σε αυτές τις επιδρά¬σεις».
Γιατί πολλοί άνθρωποι πίνουν ασπαρτάμη; Πολλοί προτιμούν διαιτητικά ποτά, επειδή θέλουν να δια- τηρήσουν το βάρος τους ή να χάσουν βάρος. Η πραγματικότητα είναι ότι τα διαιτητικά ποτά συμβάλλουν σε απόκτηση βάρους. Αυτό φάνηκε από δύο μελέτες που βρήκαν αύξηση της πείνας μετά την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών. Όπως φάνηκε στις μελέτες, οι γυναίκες είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην πείνα μετά το μάσημα τσίχλας που περιείχε 0,3% ασπαρτάμη, ενώ οι άνδρες ήταν πιο πεινασμένοι, όταν κατανάλωσαν τσίχλα που περιείχε 0,5% ασπαρτάμη.
Ανεξάρτητες έρευνες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι η ασπαρτάμη είναι πολύ επικίνδυνη για ανθρώπινη κατανάλωση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περίπου 166 μελέτες που αφορούν το ερώτημα, αν η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία. 74 από αυτές τις μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Nutrasweet, την εταιρεία που παρασκευάζει ασπαρτάμη και 92 από αυτές τις μελέτες είναι ανεξάρτητες. Από τις μελέτες που έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Nutrasweet, 100% βρήκε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής. Στις ανεξάρτητες όμως μελέτες, το 92% αυτών βρήκαν ότι η ασπαρτάμη δεν είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση. Από το 8% (7 από τις 92 μελέτες) που βρήκαν ότι είναι ασφαλής, 6 από αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τον FDA (τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων), ένας οργανισμός γνωστός για τη διαφθορά του και τις μυστικές επαφές και συνεργασίες του με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και μεγάλες εταιρείες τροφίμων.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ