Αν είστε λάτρης του λουκάνικου…σας έχουμε άσχημα νέα…

Τα νέα είναι άσχημα για όλους όσους λατρεύουν τα hot dog, γιατί νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα λουκάνικα και τα αλλαντικά εν γένει αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τις γυναίκες.


Οι ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που λατρεύουν να τρώνε συχνά λουκάνικα, μπέικον, σαλάμια κτλ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ειδικά εάν έχουν εμμηνόπαυση. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος για καρκίνο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι νεότερες γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο, ούτε εκείνες οι οποίες τρώνε μη επεξεργασμένο κρέας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 262.200 γυναίκες 40 έως 69 ετών, από τις οποίες οι 4.819 εκδήλωσαν καρκίνο σε διάστημα επτά ετών.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν έστω και μικρές μερίδες επεξεργασμένου κρέατος είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Οι μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα από εννέα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο (21%). Η εν λόγω ποσότητα σημαίνει περίπου δύο λουκάνικα ή τρεις μερίδες μπέικον την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα μαζί με τα τσιγάρα, τον άσβεστο και το αλκοόλ ανήκουν στις καρκινογόνες ουσίες, λόγω της σύνδεσής τους με τον καρκίνο του εντέρου.

Η νέα μελέτη απλά επιβεβαιώνει τον ΠΟΥ και διευρύνει τον κίνδυνο για τις γυναίκες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο συνεργάτης της μελέτης Naveed Sattar, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Καρδιοαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είπε:

Εκτός από τις προηγούμενες γνωστές επιπτώσεις του επεξεργασμένου κρέατος σ’ άλλα είδη καρκίνου, αυτή προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

ipop.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ