Αντικείμενα που έχουμε σπίτι μας μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο…

Αντικείμενα που έχουμε σπίτι μας μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο…
Βρετανική έρευνα φέρνει στο φως στοιχεία σοκ, καθώς κάποια αντικείμενα καθημερινής χρήσης που όλοι έχουμε στα σπίτια μας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου!

Τα αντικείμενα αυτά είναι τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου. Επιστήμονες ερεύνησαν για πέντε ημέρες έξι σπίτια με ίδια χαρακτηριστικά, στο York της Βρετανίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άσχημα για τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν αρωματικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, σε τρία σπίτια που οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν περισσότερο αποσμητικά χώρου εντοπίστηκε λιμονένιο, μία ουσία που χαρίζει μυρωδιά εσπεριδοειδών σε κεριά και διάφορα καθαριστικά προϊόντα. Σύμφωνα με την έρευνα, το λιμονένιο από μόνο του είναι ακίνδυνο, αλλά δημιουργεί φορμαλδεϋδη, ένα καρκινογόνο χημικό, όταν έρχεται σε επαφή με το όζον του αέρα.

Αφού ανέλυσαν εργαστηριακά την αντίδραση, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως δύο μόρια λιμονενίου παράγουν ένα μόριο φορμαλδεΰδης. Οι ειδικοί ερευνητές προειδοποιούν πως αν τα σπίτια δεν αερίζονται συχνά, ακόμα και τις κρύες ημέρες του χειμώνα, τα επίπεδα φορμαλδεΰδης μπορούν να φτάσουν σε επικίνδυνα για την υγεία επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές, έχοντας τη βοήθεια ομάδας εμπειρογνωμόνων μεγάλου βρετανικού τηλεοπτικού δελτίου, διαπίστωσαν ότι αν έχουμε φυτά στο σπίτι, όπως η λεβάντα, τότε το ποσοστό φορμαλδεΰδης στον αέρα μπορεί να μειωθεί αισθητά, διότι την απορροφούν!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ